loader
Sarıkeçili Yörüklerin Temel Sorunları Nelerdir?

Sarıkeçili Yörüklerin Temel Sorunları Nelerdir?

Sahil ve Torosların arasında yüzlerce yıl hiç değişmeden gözü kapalı gidip geldikleri güzergâhlar, şu an onları yıldıran problemlerin başında gelmektedir...

Sarıkeçili Yörüklerin Temel Sorunları Nelerdir?
 
Toroslar; evladını yitiren ana mı desem, öksüz, yetim kalan bir çocuk mu desem bilmiyorum, her yıl azalıp tükenişe doğru giden bir yörük göçüne şahitlik ediyor. Genç nesil yörüklerin bu işe heves etmediği ve gözünün şehirlerde olduğunu büyüklerin ağzından çok duyar hale geldik.
 
Sahil ve Torosların arasında yüzlerce yıl hiç değişmeden gözü kapalı gidip geldikleri güzergâhlar, şu an onları yıldıran problemlerin başında gelmektedir. Her yıl önlerine yeni bir engelin çıktığı; önceleri mera olan alanların sürülüp tarla, bağ bahçeye dönüşmesi, tel örgüler çekilmesi, tüneller, yollar veya barajlar kurulması gibi birçok sürprizle karşılaşıyorlar.
 
Sarıkeçili Yörüklerin Temel Sorunları Nelerdir?
Antalya Gazipaşahaberler Olarak Yaptığımız Araştırmada M.Yavuz ÇOLAK'ın kayıtlarında Sadece kendilerinin değil, güttüğü keçisi ve çoban köpeklerinin bile uyum sağlayamadığı durumlarla karşılaşılıyor. İkinci büyük sorun, hayvanlarını otlatacağı alanların daralıp azalması ve yasakların her geçen gün artması. 
 
Sarıkeçili Yörüklerin Temel Sorunları Nelerdir?
Anadoluda Yörük Kültürü Nedir dediğimiz Otlak, mera ve orman alanlarının kullanımında ağır bedeller ödedikleri, ot bitmez, ağaç yetişmez çok yüksek rakımlı meralara çekildiklerini, o zaman da su kaynaklarından uzaklaşarak susuz ve aç kalan hayvanları zor doyurduklarına çokça şahit oldum.
 
Sarıkeçili Yörüklerin Temel Sorunları Nelerdir?
Resmi kurumlar, yasa ve yönetmelikler arasındaki yetki sahası onlar için hep bir kargaşa sebebi; orman kanunu ayrı, mera kanunları ayrı, hayvan kayıt sistemi ve hayvan hareketleri usul ve esasları bir ayrı yükümlülük getirmekte.  
 
Sarıkeçili Yörüklerin Temel Sorunları Nelerdir?
Bu nedenle yeni kanun ve yönetmeliklerle göçerleri de içine alacak şekilde düzenlemeler yapılmasını yıllardır bekliyor yörükler. Sosyal sorunlar, çocukların eğitiminin yarım kalması da ayrı bir sorun onlar için. Yörükleri kaybedersek  ruhumuzu yitirmekle kalmayacağız; gen kaynağı 75-80 bin baş çok kaliteli, damızlık kıl keçi varlığımızı da yok edeceğiz.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler