Gazipaşa Mutfağında Kuzulu Bulgur Pilavı Nedir? Gazipaşa Pilavlarını mutlaka Denemelisiniz! Yöresel Mutfaklarımızdan Gazipaşa Mutfak Kültüründe pilavlar Nelerdir? Yöresel pilavlarımızın Geleneksel Türk Mutfağında Önemi Nedir?
Gazipaşa haberler olarak Gazipaşa mutfağındanBulgur Pilav Tarifini sizler için hazırladık...
Türk Mutfak Kültüründe Pilavın Tarihçesi
15. yüzyılda Osmanlı Saray Mutfağında pilav yenmekte olduğu ve Fatih'in sofralarında sade pilavın dışında sebzelisi, etlisi ve tavuklusunun yer aldığı kayıtlardan anlaşılmaktadır. Ancak pirinç nadir bir malzeme olduğu için çok uzun bir dönem pilav sadece zengin Osmanlı sofralarını süslemekte ve buralarda da sofranın en önemli yemeği konumuna yükselmektedir.
16. yüzyılda pilav pişirme yöntemleri gelişmiş, aynı öğünde birkaç çeşit pilav yenmeye başlanmıştır.
Şölenlerde ikramların zenginliği, etin yanı sıra pirinç pilavlarının bolluğuyla da ölçülür hale gelmiştir. Nadide bir yemek olan pilavı sıradan halk yüzyıllar boyu ancak zenginlerin şölenlerinde tadabilmiştir.
Pirinç pilavının demokratikleşmesi 18. yüzyıldan sonra gerçekleşmiş ve pilav artık orta halli insanların da sofralarının vazgeçilmez yemeği haline gelmiştir. Özellikle İstanbul'da bu yüzyıldan sonra pirinç buğday kadar tüketilir olmuştur.
Gazipaşa Mutfağından Kuzulu Bulgur Pilavı
Gazipaşa Mutfağından Kuzulu Pilav Tarifi Kullanılan Malzemeler:
* 2 Su Bardağı Pilavlık Bulgur
* 3 Y.K. Tere Yağı
* 1 Çay Bardağı Zeytinyağı
* 2-3 Adet Yeşil Sivri Biber
* 3-4 Adet Taze Soğan
* 2 Adet Kuru Soğan
* Yarım Bağ Dereotu Ve Maydanoz
* Reyhan
* Tuz
* Kuzu Kavurma (1 Kase)
Gazipaşa Mutfağından Kuzulu Bulgur Pilavının Yapılış Tarifi
Tere yağ ve zeytinyağı birlikte eritilerek kızdırılır.
Doğranmış kuru soğan biraz sarartılır.
Sonra bulguru İlave edilerek biraz kavrulur.
Kavurma, taze soğan, dereotu, maydanoz, reyhan ve tuzu da ilave edilerek suyu konulur. (İsteğe Göre Doğranmış domates ilave edilebilir)
Suyu 1 e 1,5 veya 2 gibi konulur.
Çünkü domates ve sebzeleri olduğu için fazla su kaldırmayabilir.
Ancak arzu edilirse hafif suluda yenilebilir.
O zaman da buna meyhane pilavı denir.
Arzuya göre baharat çeşitleri arttırılabilir.
Acı seven acı ilave edebilir.
Gazipaşa Haberler'den Alternatif Videolu Tarif !!!
Mevcut yazılı nefis tarif ile “bağlantısı olmayan” alternatif lezzet zengini ikinci bir videolu tarif seçeneği 'ni 'de sizlere sunmak istedik. Yapmış olduğumuz bir araştırmada bu “nefis bugur Pilavı tarifini” ve uygulamasını uygun bulduğumuz “Gazipaşa Mutfağından Kuzulu Pilav” ile ilgili alternatif video sunumundan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodaki meslektaşımıza teşekkür eder, mutfağımız adına çalışmalarında başarılar dileriz.
Gazipaşa Haberler Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli Pilav tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz…