loader
Gazipaşa Örf Ve Adetlerinden Yayla Geleneği Nedir?

Gazipaşa Örf Ve Adetlerinden Yayla Geleneği Nedir?

Gazipaşa örf adet ve gelenek 'lerinde iklimi nemli ve sıcak olan ilçemizde tarımsal üretimin gelişmediği ve turizmin olmadığı dönemlerde hayvancılıkla...

Gazipaşa Örf Ve Adetlerinden Yayla Geleneği Nedir?
 
Gazipaşa örf adet ve geleneklerinde iklimi nemli ve sıcak olan ilçemizde tarımsal üretimin gelişmediği ve turizmin olmadığı dönemlerde hayvancılıkla geçinen yöre halkı hayvanların ilkbaharda otlak ihtiyacı için yaz yurduna Temmuz ve Ağustos aylarında başyaylaya Eylül ve Ekim aylarında da güzlüğe gitmektedir.
 
Günümüzde ise daha çok iklim ve nostaljik sebeplerle Mayıs – Eylül ayları arasında yaylalara gitmektedirler.Geçmişte barınak olarak inler, kümeler, taştan yapılmış çivliklerde ikamet edilirken;
 
At, deve ve eşeklerle yayla göçü gerçekleştirilirken günümüzde motorlu araçlarla ulaşıma elverişli yayla yolları günübirlik yayla gidiş-gelişine olanak sağlamış, yayla evleri kalıcı konut halini almıştır.
 
Çoğu yaylada elektrik ve su imkanı yaylalarda yöre halkının kentsel imkanlara kavuşmasını sağlamıştır.
 
Gazipaşa Yaylaları Nerelerdir? 
"Araştırmacı - Yazar - Ali YILDIZ
 
Göç ve Yayla Türkmen yaşayışının çok özel bir parçasıdır. Gazipaşa ovasından çıkıldıktan birkaç saat sonra Gazipaşa’nın en muhteşem yaylası olan Maha’ya ulaşılır. Bu günkü ulaşım şartlarında bu hiç de zor değildir. Çünkü bütün yaylalara taşıt çalışmaktadır.
Gazipaşa Yaylaları Nerelerdir?
Eskiden hayvanlarla 7 gün 7 gece göçülen uzaklar, artık uygarlığın nimetlerinden yararlanarak yakın olmuştur. 
 
Gazipaşa Yaylalarından Maha yaylasına bir zincir halinde bağlanan Gök kuzluk yaylası,  Topsekisi yaylası, Kaşlılar yaylası, Murtlin Yaylası, Mıhrap yaylası, Topsekisi yaylası, Yarıcakmuğar yaylası, Torosların deniz havasını da alan ilk sıra yaylalarıdır. 
Bundan sonra bozkır bölgesine geçilerek kurak yaylalara gelinir. İkievli yaylası, Cavırkırıldığı yaylası, Günnercik yaylası, Sarımazı yaylası, Örücü oluk yaylası, Suluçukur yaylası, Çobanlar yaylası, Oyuklu yaylası, Karainler yaylası, ikinci ve kurak alanları teşkil ederler. 
Gazipaşa Yaylaları Nerelerdir?
Gazipaşa’nın batı yakası ve Kâhyalar köyleri ise Koçdavut sırtlarını aşarak Kaş Yaylasına ve Berem Değirmenlerine ulaşırlar. Bunlardan Karalar ahalisi Göktepe ( Fariske’ye kadar ) ulaşırlar.
 
Eğer kaşını hatırlatan dağların aşıldığı yerlere KAŞ denilmiştir. 
Gazipaşa Yaylaları Nerelerdir?
Doğu tarafta Anamurlular ile birlikte çıkılan ve eskiden Cuma günleri pazar kurulan bir yayla daha vardır ki onun da adı KAŞ PAZARI’dır. Kaş pazarına yakın  Dikencik ve Tokar, Balca, Çobanlar, Berem kuyuları yaylaları da orta yaylalardandır ve daha çok malcılar çıkarlar.
 
Buralarda ortalama yükseklik 2000 metre civarındadır. Suyu azdır.
Gazipaşa Yaylaları Nerelerdir?
Gazipaşa’nın kuzey sınırını Berem Değirmenleri ve Yund yaylası teşkil eder. Yund oluğu etrafında 10 kmlik bir çember içinde yer alan, Cimbiti, Çayır yakası, Küllinler, Şanşa yaylası, bu son halka içindedir. 
Gazipaşa Yaylaları Nerelerdir?
Ortalama yükseklik 1800-2000 metre civarındadır. Yund oluğunun diğerlerine oranla nisbeten bolca olan suyu bu yaylaya merkez görevi yüklemiştir. 
Gazipaşa Yaylaları Nerelerdir?
Gazipaşa ahalisinin hayvancılık yapmayan kısmı da senede birkaç hafta veya birkaç ay yine bu yaylalardan faydalanmaya devam etmektedirler.
Gazipaşa Yaylaları Nerelerdir?
Sahilde sera onarımları ve okulların açılması ile birlikte artık yaylalar süratle ıssızlaşır ve kışın bu yaylalarda asla yaşanmaz. 
Gazipaşa Yaylaları Nerelerdir?

 



Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler