Kaplan: Ziraat ve Tarımda Tedbir Alınmalı
SAADET Partisi (SP) Gazipaşa İlçe Başkanı Nuri Kaplan, tüm dünyayı etkisi alan koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle tarımda alınması gereken tedbirlerle ilgili açıklama yaptı. İlçe Başkanı Kaplan,
Gazipaşada siyaset haberlerinde
Saadet Partisi Tarım, Hayvancılık Ve Orman Politikaları Kurulu tarafından hazırlanan tarımda
pandemi tedbirleri raporunu kamuoyuyla paylaştı ve acilen uygulamaya konulmasını istedi.
Açıklamasına tüm İslam Âlemi’nin mübarek Ramazan ayını kutlayarak başlayan İlçe Başkanı Kaplan, “Ramazan-ı Şerif, vatandaşlarımıza, saadet, huzur, bereket ve sağlık getirsin. Ramazan ayı diriliş ve toparlanma ayıdır. Sofraları bereketlendirir. Ramazan ayının manevi iklimi ruhlarımızın dirilişine, İslam dünyasında yaşanan kargaşa ve kaosun son bulmasına, karşı karşıya kaldığımız virüs salgınının bitmesine vesile olmasını diliyorum” dedi.
Girdi Maliyetleri Düşürülmelidir
İlçe Başkanı Kaplan, üretimin devam etmesi için maliyetlerin düşmesinin gerekli olduğunu belirterek, “Faizsiz ekonomiye geçmenin ilk adımı olarak, çiftçiye uygulanan faizli tüm işlemlerin kaldırılmalı, 'Sıfır Vergi/ Sıfır Faiz' ile çiftçilere girdi temini sağlanmalıdır.
Üretim planlanması yapılmalıdır. Ne kadar ihtiyacımız var,
Gazipaşa Ziraat ve Tarımda ne kadarı depolanacak, ne kadar ihraç olacak gibi unsurların yanında, yörenin iklim/toprak/topografik yapısı/çiftçi tecrübesi de dikkate alınarak üretim deseni çıkarılmalıdır. Bu sayede ürünlerin fiyatı aşırı ya da eksik arzdan dolayı büyük dalgalanmalar göstermeyecektir. Tarımda kısa vadede atılması gereken adımlar önemlidir.
İlk olarak. Alanında ehliyet ve liyakat sahibi kişilerden oluşan çalışma grupları kurulmalıdır. Pandemi süresince üretimin aksatılmadan devam etmesi sağlanmalı, bunun için gerekli tedbirler alınmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanlarının yetki ve sorumlulukları arttırılmalıdır. En azından pandemi süresince, kurumda yetişmiş ziraat mühendisleri evrak yükünden kurtarılıp, sahada olmaları sağlanmalıdır. Üretimin aksayan yerlerinde üreticiye teknik destek sağlanmalıdır.
Tarımsal girdilerde "Sıfır Vergi/ Sıfır Faiz" uygulamalı, pandemi süreci bu işin provası gibi değerlendirilerek uygulanmaya başlanmalı ve sürekliliği sağlanmalıdır. Tarımın tüm paydaşlarının fikrine ve ihtiyacına göre bir çalışma yapılmalı ve 'Acil Önlem Paketi' hazırlanmalıdır. Kurumlar arası koordinasyon sağlanmalıdır. Yurtdışından kaçak yollarla gelen zehirli ilaçların, motorin ve diğer tarımsal girdilerin tespiti yapılıp, iklim, toprak ve su kaynaklarının kirletilmesinin önüne geçilmelidir. Desteklemelerin; girdi fiyatlarını düşürmek, kaliteli ve yüksek verimde ürün elde etmek amacına uygun olması sağlanmalıdır.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ''Teknoloji Devrimi'' vb. çalışmalarda destek olmalı, tarımda teknoloji ve bilimin tüm imkanlarının kullanımı artırılmadır. Kalkınma Bakanlığı, ''Kırsal Kalkınma Desteği'' ile gençlerin çiftçiliğe geri dönüşüne katkı yapmalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı, toprağa atılan fazla ilaçtan, fazla sulama israfına, anız yakmaktan, hak edilmeyen desteklerin evrak marifeti ile alınmasına kadar tüm bunların ''kul hakkı'' olduğunu hutbelerde okutmalı, üniversitelerin İlahiyat Fakülteleri'nde akademisyenlere bu konular ile ilgili çalışmalar yaptırılmalıdır.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışmalar yapılarak, tarım işçilerinin çalışma şartları düzeltilmelidir. Salgının bize sağladığı en önemli katkı; kentlerdeki nüfusun çok fazla olduğu gerçeğidir. Küçük çiftçilerin Bağ-Kur sorunu veya sosyal güvencesi çözülmeli;
Ailelerin sosyal, psikolojik, eğitim, sağlık vb. ihtiyaçları kapsamlı bir şekilde giderilerek, kentteki nüfus yığılmasının köylere dengeli dağılımı sağlanmalıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevreye zarar veren ilaç, gübre vb. kontrollerinde hassas olmalı, gerekli tedbirleri almalıdır. Sıfır Faiz/ Sıfır Vergi uygulaması detayları ile uygulamaya alınmalıdır” diyerek açıklamasını sonlandırdı.