loader
  • En İyi Gazipaşa Tatlıları

    En İyi Gazipaşa Tatlıları

  • En İyi Gazipaşa Tatlıları

    En İyi Gazipaşa Tatlıları


En İyi Gazipaşa Tatlıları

En Meşhur Gazipaşa lezzetlerinden, Geleneksel Türk mutfağında ve Gazipaşa Mutfak Kültüründe İncir (yemiş) Pekmezi. Antalya Gazipaşa tatlılarından Kabaklı Tatlı. Eylül ayı ortalarında bağ bozumu olurdu.

En İyi Gazipaşa Tatlıları...
 
Bizim çocukluğumuzda bu günlerdeki gibi çok tatlı çeşidi yoktu. Evimizde tatlı olarak ne pişerse onu bilir onu yerdik. Evdeki tatlılarda çoğunlukla pekmezden yapılırdı.
 
Eylül ayı ortalarında bağ bozumu olurdu. Karpuz, üzüm, yemiş tarlada ne varsa toplardık. Pekmez yapıldığı gün bizim görevimiz odun taşımak ve su dağıtmaktı arada kalan zamanlarda da pekmez yapımını seyrederdik. Son pekmez tavasında kabaklı ve yemişli tatlı yapılırdı. Hevesle o tatlıların yapılmasını beklerdik.
 
O yıllardan kalma bilgilerle ve yine annemin ve ablamın desteğiyle her yıl pekmez yaparım. Bu yılda üzüm ve incir pekmezi yaptık ve incir pekmezi yapımını sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
Geleneksel Türk mutfağında ve Yörük Mutfağı Ve Yörük Yemeklerinde İncir (yemiş) Pekmezi
 
En İyi Gazipaşa Tatlıları
Yemeklik kuru yemişler seçildikten sonra kalanlar yıkanır ve doğranır. Pekmez tavasında 2 su kaynatılarak iyice pişirilir ve suları kovalarda biriktirilir. Oluşan posa bir çuvala doldurulur ve üzerine ağırlık koyularak bütün suyun çıkması sağlanır. 
 
Kovalarda biriktirdiğimiz yemiş suları el girecek kadar soğuduğunda 1 kg suya bir yemek kaşığı gelecek şekilde ak toprak(pekmez toprağı koyulur ve iyice karıştırılır. Bu şekilde bir gece bekletilir.
 
En İyi Gazipaşa Tatlıları
Antalya Gazipaşada Ne Yenir dediğimizde ilk akla gelenlerden En Meşhur Gazipaşa lezzetleri
Ertesi gün yemiş suları bir süzgeç ve tülbent yardımıyla 2 kez süzülür ve topraktan ve yemişin çekirdeğinden arındırılır. Kovaların dibinde kalan 2-3 parmaklık topraklı kısım kullanılmaz atılır.
 
Süzülen sular pekmez tavasına alınır arada karıştırarak ve üstünde biriken köpükleri alınarak orta harlı ateşte pekmez kıvamı alana dek kaynatılır. (Pekmez kıvamına geldiğini anlamak için rengi koyulaşmaya başladığı zaman bir kaşık ile baş parmağımızın tırnağına bir damla damlatıyoruz. Damla tırnak üstünde dağılmadan duruyorsa kıvam almış demektir)
 
Antalya Gazipaşa tatlılarından Kabaklı Tatlı
 
En İyi Gazipaşa Tatlıları
Kabaklar soyulur ve dilimlere ayrılır. Odun külüne bulanır ve 3 saat bu şekilde bekletilir. Sonra üzerlerini geçene kadar su doldurulur. Bir gece bu şekilde bekletilir ve çıkarılır. 2-3 su iyice yıkanır. Kaynamakta olan son tavanın içine atılarak pekmez kıvamı alana kadar pişirilir.
 
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinde ve Gazipaşa Mutfak Kültüründe Yemişli Tatlı
Kuru yemişler doğranır ve kaynamakta olan pekmezin içine atılır. Koyulana kadar karıştırarak pişirilir. Ceviz ve kavrulmuş susam eşliğinde servis edilir.
 
Afiyet Olsun...
 
Kaynak; https://www.turkascihaberleri.com/


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler