Nerede O Eski Gazipaşa?
Barışkan
Eylül ile Aralık ayı arasına eskiden fıstık zamanı derlerdi. Eskiden Korubaşı, Ekmel, Macar, Çobanlar, Beyrebucak çay kenarlarında hep fıstık yetişirdi. Tabi o zamanlar çayda su yazları da akardı. Fıstık çekme zamanı geldi mi çükürler (çatal kazma) yaptırılırdı.
Biz de Beyrebucak Tosalak mevkinde en çok fıstık eken ailelerden biriydik. Sabah erkenden kalkar hayvanları da alır fıstık büklerine (fıstık ekilen çay kenarındaki düzlükler) giderdik. Önce fıstıklar çekilir öbek öbek yığın yapılır.
Daha sonra
Gazipaşada Âdet Ve Geleneklerden fıstıklar iftime (fıstığı püründen ayırma) yapılırdı. Fıstık ekmeyen hayvanı olanlar da bize yardıma gelirdi. İftime yaptıkları fıstık pürlerini (bitkinin yeşil yeri) hayvanları için alırlardı.
Antalya Gazipaşada Ziraat Ve Tarımda Fıstık zamanı okullar da açık olduğu için okuldan eve geldikten sonra fıstık tarlasına giderdik. Fıstık tarlası içinde mısır, karpuz, kavun etrafına da
Yörük Mutfağı Ve Yörük Yemeklerinin vazgeçilmezi Ülübü (böğrülce ) ekilirdi. Fıstık çekerken bulunan karpuz ve kavuna çok sevinirdik.
Dünyalar bizim olurdu. Bir tarla bitti mi diğer tarlaya geçerdik. Biten tarlanın fıstıkları babamın ördüğü büyük sepetler ile çayda yıkanırdı. Yıkanan fıstıklar dambaşa (evin damı) serilir,
Gazipaşa Mutfak Kültüründe dambaşta kurumuş fıstıklar indirtmelerden (eskiden dambaştan evin bir odasına açılan delik) evin içindeki haşalara konurdu.
Tabi fıstık çekilir de fıstık kaynatması yapılmaz mı. Ülübü haşlaması yapılmaz mı. Sömek kaynatması yapılmaz mı. Bu fıstık çekimi tarla tarla devam ederdi. Bu zamanlar sürü halinde göçmen kuşların da geçiş zamanı idi.
Geçişleri zevke izlerdik. Yine gökyüzünde bulutlar pamuk gibi kat kat görünür bunları değişik nesnelere benzetirdik. Eskiden işte bu döneme fıstık zamanı derdik. Alacaklar, verecekler fıstık zamanı diye sözlenirdi.
Şimdilerde yazları kurumayan çayda sular kurudu. Eskiden fıstık tarlaları şimdi ya çilek yeri ya da sera oldu. Eskiden çarşıda bir çok fıstıkçı dükkanı vardı. Şimdi yok ya da bir iki tane var. Buradan ablam İknur Kılınç'ı anmadan geçemem.
Bu arada kim bu aile diyenlere Beyrebucak Tosalak Öksüz Mustafa (Barışkan)