loader
Gök Böğet

Gök Böğet "HB"

Fıstık tarlaları kayboldu. Tabi oyun alanları da kayboldu su olmayınca. Şu günlerde de bir muz serası furyası sardı. Her taraf muz serası oldu. Bu günlerde baraj suyu köylere veriliyor diye...

Gök Böğet
Hasan Barışkan
 
Nedir nerededir diyeceksiniz şimdi. Eskiden 1980- 90 lı yıllarda Anamur Gazipaşa yolu boyunca Göçük, Gıcık taraflarından doğup Gazipaşa denizine dökülen bir çay vardı. Kışın gürül gürül akar yazın da kış kadar olmasa da akar ve etrafına hayat verirdi. Etrafındaki büklerde (çay kenarlarındaki düz tarlalar.) Yetişen fıstıklar bu su ile sulanırdı.
 
İste bu yıllarda çocuktuk biz. Beyrebucak Tosalak mevkiinde zamanımızın büyük çoğunluğunu çaylarda ve büklerde top oynayarak geçirirdik.
 
Gök Böğet "HB"Öğleye doğru 11 :00 gibi bütün çocuklar çayda toplanır büğetlerde çimilir( yüzme) çayda balık tutardık. Suyun içindeki taşlar arasına kurduğunuz tuzaklar ile ya da file ile balık tutar bu balıkları verdim aldım ile paylaşır kendimize düşen balıkları dizi yapar dizerdik.
 
Gök böğet de o yıllarda baya ün salmış bir böğetti. Rahmetli Finikeli' nin değirmeni vardı. O değirmenin ön tarafındaki çayda idi. Söylenene göre eskiden bu böğette bir çocuk döneğende boğulmuş. Annelerimiz hep bize tembih ederdi gök böğedi. Bu böğeler tabiri caizse biz yürümeden önce yüzmeyi öğrendik. 
 
Çay kenarlarında yemiş, nar, üzüm hatta mardali diye bir üzüm çeşidi olurdu suya koyar yerdik. Bu büklerde portakal vardı portakal zamanı portakal yerdik. Armut bile vardı. Bu böğedin batı tarafında bir dağ var buna Gödü dağı denir. Biz zamanımızı bu dağa göre yapardık. Paylaşımdaki gibi gün döndüğü zaman gölge oluştuğu zaman eve gitme zamanımız geldi der eve giderdik. 
 
Çaylarda gizlenip birbirlerini gizlice bulma oyunu ''Tak" oynardık. Avni amcanın oğulları Arif ve Ali, biladerim Zahit Barışkan, Ercan Akbaş, Mehmet Akbaş...
 
Şimdi ne oldu ne olmadı ki öncelikle çayın suyu azaldı ve kurudu. 
 
Gök Böğet "HB"
Fıstık tarlaları kayboldu. Tabi oyun alanları da kayboldu su olmayınca. Şu günlerde de bir muz serası furyası sardı. Her taraf muz serası oldu.
 
Bu günlerde baraj suyu köylere veriliyor diye duymuştum. İnşallah tekrar çayda yazları da su olur yazın da suyu akar. Çünkü özellikle Muzkent taraflarında açılan büyük kuyular bu çayı kuruttu. İnşallah baraj hayat verir ilçemize.
 
Görselde böğetten eser yok kum ve kurumuş çay yatağı var.
 


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler