loader
Daran Çayı Üzerindeki Tarihi Köprü İlgi Bekliyor

Daran Çayı Üzerindeki Tarihi Köprü İlgi Bekliyor

Karaman Sarıveliler Daran Çayı üzerindeki ahşap köprü ile ilgili yöremizde konuşulan tarihi ile ilgili olarak bilinen bilgiler şu şekildedir. Gazipaşa ve Anamur...

Daran Çayı Üzerindeki Tarihi Köprü İlgi Bekliyor...
 
Köyümün yıkılmak üzere olan ahşap köprü ile ilgili resim ve bazı bilgiler iletmek istiyorum. Korunması gerektiği kanaatindeyim.
 
Karaman Sarıveliler Daran Çayı üzerindeki ahşap köprü ile ilgili yöremizde konuşulan tarihi ile ilgili olarak bilinen bilgiler şu şekildedir.
 
Gazipaşa ve Anamur yöresinden bazı yörük obaları 1800 lü yıllarından beri yaylamak üzere bizim köyümüz sınırları içerisindeki tarihi Kemer Köprü kullanılarak Sarıveliler Taşkent bölgesindeki Barcın yaylasına geçiş yolu olarak kullanılmış. 
 

Daran Çayı Üzerindeki Tarihi Köprü İlgi Bekliyor...

Bu Yörük göçü zamanlarında komşu köylerimizin ekili alanlarına zarar veriyorlarmış. 
 
Bunu önlemek için köylüler imece usulü ile bu tarihi Kemer Köprü aylarca keş suyu (lor suyu, çökelek suyu) dökülerek yıkılmış.
 
Bahar aylarında tekrar göç zamanı Yörük obaları yıkılan tarihi Kemer Köprüden geçememişler ve geri dönerek geldikleri yol üzerinde yaylamışlar. 
 
Yeni obalar oluşturmuşlar...
 
Yunt dağı çevresinde hâlâ yazlamaya devam eden obalar mevcuttur. Anamur yöresinin Yörük obaları daha sonraki yıllarda Barcın yöresine Ermenek üzerinden daha uzun yol katederek göçmeye devam etmişlerdir. 
 
Halen o bölgeye yazları göçen çok sayıda obalar vardır. Tarihi Kemer Köprü yıkıldıktan sonra benim köyüm olan Daran halkı imece usulü ile bu ahşap köprüyü yapmışlar. 
 
Benim Babamın gençliğinde ve benim gençliğimde  tamir ile yenilenen bu ahşap köprünün 100 yıldan fazla süre kullanıldığı tahmin edilmektedir. 30 yıldır çayımız üzerine beton köprü yapıldığı için ahşap köprü kullanılmamaktadır. 
 
Daran Çayı Üzerindeki Tarihi Köprü İlgi Bekliyor...
Ancak bu köprünün bakım yapılarak tarihî olarak korunması , gelecek kuşaklara bırakılması gerekir.Resmi kurumlara iletilmekte ancak sonuç alınamamıştır. Tarihî Kemer Köprü ile aynı dönemde yapılan Ermenek Görmeli köprüsü korunmaktadır. 
 
Kemer Köprü ile ahşap köprü arası yaklaşık bir km kadar olup her ikisinin de korunması gerekir. 
 
Saygılarımla
Yusuf YILDIZ
Emekli Öğretmen
 


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler