Taratorlu levrek Tava Nasıl Yapılır?
En iyi balık yemelklerinden olan levrek balığı, kış aylarının sonlarına doğru lezzetlenir. Genellikle boyu 25-35 cm aralığındadır. Ağırlığı ise 300-400 gram arasında değişiklik gösterir. Antalya
Gazipaşada ne yenir dediğiniz zaman ilk akla gelen balık yemeklerinden olan levrek balığı ülkemizde en çok Ege ve Akdeniz'de görülür.
Gazipaşa halkının en çok tercih ettiği balıklardan olan ve sevilen
gazipaşa yemeklerinden olan levrek içeriğinde bulunan kalsiyum sayesinde kemik gelişimini destekler. Levrek balığının faydaları arasında Kalp krizi riskini en aza düşürür. Malzemeleriniz hazırsa, tarator soslu levrek tava tarifine başlayabiliriz.
Taratorlu Levrek Tava Tarifi İçin Malzemeler
* 1 Kg Levrek Balığı
* Yarım Limonun Suyu
* Tuz
* Kızartma İçin Sıvı Yağ
Taratorlu Levrek Tarator Sos İçin
* 3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
* Yarım Su Bardağı Ceviz İçi
* Yarım Su Bardağı Kıyılmış Zeytin
* 5 Diş Sarımsak
* Yarım Demet Maydanoz
* 1 Dilim Ekmek İçi
* Yarım Limonun Suyu
* 1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Toz Biber
* Tuz
Balıkları temizleyin. Pullarını bir kaşık yardımıyla kazıyıp balıkları bol suyla yıkayın. Süzgece alıp suyunu süzün.
Yarım limon suyu ve tuz serpiştirip ovun. Balıkları 20 dakika süzgeçte bekletin.
Tarator sos nasıl yapılır?
maydanozu temizleyip kıyın. Sarımsakları soyup ezin. Ekmek içini ufalayın.
Zeytinyağını tavaya alıp ısıtın. Zeytin, maydanoz, sarımsak, ekmek içi ve tuz ekleyip 2-3 dakika orta hararetli ateşte karıştırarak pişirin.
Ocaktan alıp limon suyu ve kırmızı toz biberi ekleyip karıştırın.
Sıvı yağı tavada kızdırın. Balıkların iki tarafını kızartın. Fazla yağını almak için kağıt havlu üzerinde bekletin. Servis tabağına alıp tarator sosla birlikte servis yapın.
Tarator soslu levrek tavayı, ezme salata ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Tavsiye Notu: Balık taratorunu isterseniz balığın yanında soğuk ya da ılık olarak ta tüketebilirsiniz.
Tarator Soslu levrek Tava Püf Noktaları Nelerdir?
Balığın pullarını temizlemek için bıçağın sırt kısmını da kullanabilirsiniz. İsteğe göre kafa kısmını da kesebilirsiniz.
Balıkları ovduktan sonra bol suda durulayın ve süzülmesi için kenarda bekletin.
Tarator sosun kıvamını koyulaştırmak için, mayonez ilave edebilirsiniz.
Kötü koku oluşumunu önlemek için kızartma yağına birkaç damla limon suyu sıkabilirsiniz.
Kızarttığınız balıkları kağıt havluda bekleterek fazla yağın süzülmesini sağlayın.
Levrek Balığının Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Taze levrek balığının mevsimi Şubat ayı ile başlar Mayıs ayına kadar sürer. Beyaz etli ve çok lezzetli bir balık olan levrek; protein, kalsiyum, potasyum, A vitamini, sodyum gibi mineral ve vitaminler bakımından zengindir.
Vücuda sağladığı faydaların oldukça fazla olması ve lezzeti nedeniyle hem yetişkinlerin hem de çocukların sık tüketmesi gereken besinler arasında yer alan balığın birçok çeşidi var. Bunlardan biri de levrek. Levrek mevsiminde tüketildiğinde lezzetine doyamadığımız bir balık olarak sofralarımızda yerini alır.
Levrek balığının hem mineral hem de vitamin açısından zengin bir içeriği sahip olması bu balığı tüketmeyi tercih etmemizin nedenlerinden biri olduğu söyleyebiliriz. Vücudun ihtiyaç duyduğu Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerini levrek yiyerek sağlamak mümkün. Çinko iyot, selenyum, magnezyum, kalsiyum ve potasyum, demir bünyesinde barındıran levrekte kalsiyum ve bolca fosfor da bulunuyor.
Levrek balığında A, D, E ve B1, B2, B3, B5, B6, B12 vitaminlerinin de kaynağı olarak levreğin özellikle kış hastalıklarından korunabilmek adına bolca tüketilmesi önem taşıyor.
Sindirimi oldukça kolay olan levreğin birçok faydası var. Kış hastalıklarından korumasının yanı sıra kalp ve damar hastalıklarından göz sağlığına faydası nedeniyle levrek gözde besinler arasındaki yerini kimseye kaptırmayan bir balık türü.
Gelelim levreğin diğer özelliklerine. 50-60 cm civarında büyüklüğe sahip olan ve derisi iri pullarla örtülü olan levrek balıkları, yavru iken sürü halinde yaşasalar da, yetişkin olduklarından yalnızlığı daha çok severler. Benekli ve bayağı iki tipte görülebilen levreğin eti beyaz renkte olup yağsızdır.
Küçük balıkları yiyerek ya da yengeç, karides ve kurtçuklarla beslenen levrek et seven ve yırtıcı olan bir balık türüdür. Marmara, Akdeniz ve Karadeniz denizlerimizde bulunan levreğin en lezzetli zamanı ne zamandır diye soracak olursanız; Levrek mevsimi Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ayı sonuna kadar diyebiliriz.