Ne Versa Köyde Varmış, Şehir Hayatı Hepimizin Psikolojisini Bozdu...
Fatih Yılmaz
Bizim çocukluğumuzda yani 1980'li yıllarda en sık duyduğumuz cümle şuydu: "İmkanın varsa oku oğlum, imkanın yoksa git şehre bir meslek sahibi ol, kendini kurtar bu köyden."
40 yıl öncesinden bahsediyorum, hayatın çok zor olduğu, yiyecek ekmeğin bile zor bulunduğu bir dönemdi. 1980 ihtilali öncesi ve sonrası ülkenin durumu çok karışıktı, sağ-sol kavgasından insanlar ölüyordu.
Köylerimiz de bugün ki gibi meyve ve sebze üretiminin değeri tam bilinmiyordu.
Doğanca köylüleri bu yüzden yıllarca ağaç kesim işiyle uğraştı, ormancılık tek geçim kaynağımızdı.
Bilek gücüne dayalı, çok zor bir işti. O yüzden büyüklerimiz bize 'kaçın buralardan, kendinizi kurtarın' derdi. Okumaya niyeti olmayanlar ilkokulu bitirdikten sonra bize en yakın yere, turizm şehri Alanya'ya gitti.
Zaten bölge insanın en büyük istihdam kaynağı da turizmdi. Alanya'ya çalışan gençlerimizden bazıları gelen turiste aşık oldu, gurbete uzandı.
Bütün bunları neden mi yazıyorum? Yapılan son araştırma Türkiye'de köylerde yaşayanların oranının yüzde 6'lara kadar düştüğünü gösteriyor.
Taşı toprağı altın diye büyük şehirlere gidenler orada hayat kurduklarından geri dönmek isteseler de dönememiş. Ancak koronavirüs mikrobu insanları şehirden kırsal bölgelere kaçmaya zorladı.
Tek neden elbette koronavirüs belası değil, büyük şehirlerde yaşanan geçim sıkıntısı, trafik, kargaşa, kaos insanların psikolojisini bozdu ve sakin köyler mumla aranır hale geldi.
Şimdi köylerde her şey var, ne ekersen oluyor. Çalışan, üretenler için köyler tam yaşanacak yer. Şöyle dönüp bakınca insan ne varsa köyde varmış diyor. Şehirde yaşayanlara iyi bakın, hep bir düşünceli, hep bir dalgındırlar. Mutlu gibi görünürler ama mutlulukları daha çok sanaldır. Bir de köydeki insanlara bakın.
Daha dingin, daha huzurludurlar. Beden gücüyle çalıştıkları için dinçtirler, temiz havadan dolayı akciğerleri daha sağlamdır. Stres katsayıları çok azdır. Psikolojileri bizimkinden çok daha iyidir. Kafalarında bizim gibi 50 tane tilki dolaşmaz.
Eğer 70-80 yıl ömrümüz varsa şehirde yaşayarak bunun 10 yılını erken yedik vesselam.
Gazipaşa haberler Not:
Tam bir Gazipaşa hayranı, uzaktan da olsa her daim meleketini düşünen Sn. "Fatih Yılmaz'a" sosyal destek ve Gazipaşa kültürü'ne katkıları için teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dileriz...