Saka- Sak- İskit- Selçuk- Peçenek- Oğuz-Türk- 12
Araştırmacı Yazar- Ali Yıldız
Sakalar-İskitler konusu gündeme gelince, ilk akla gelen Herodot Tarihi’dir. Herodot(M.Ö.485-424) yıllarında yaşamış Bodrumlu bir Yunan vatandaşıdır. Tarihçilerin Babası diye anılır.
Bodrumlu Herodot doğu batı mücadelelerinden Pers-Yunan Savaşlarını esas almıştır. Ancak bununla yetinmemiş, çevresinde gezip gördüklerini, duyduklarını ve okuduklarını da kaydetmiştir.
Ancak Sakalar-İskitler konusu sadece Herodot tarafından anlatılmaz. Hippokrates, Thukydides, Ksenophon vd. tarafından da anlatılır. Ne hikmetse onların anlattıkları değil Herodot itibar görür.
Roma-Bizans, Grek- Yunan hafızasında kazınmış bir Saka tipi ve İskit-Saka diye adlandırılan toplum vardır.
Yazılı kaynak ve efsane olarak kendilerine nakledilen bilgi ve efsanelerle Grekler-Yunanlılar; Sakaları belleklerine yerleştirmişler, bu bilgiler M.Ö. birinci bin yıldan neredeyse günümüze kadar devam etmektedir. Kısacasi Yunanlılar; İskitler-Kimmerler-Sarmatlar-Oğuzlar ve Peçeneklerin Turan asıllı olduklarını 3 bin yıldır bilmekte, çağlar içinde karşılarına çıkan muhatapların içinden Türk tipini, Türk etnisitesini kolayca ayırt etmektedirler.
Klasik Tarihçiler göre ise, İskitler-Sakalar yaklaşık olarak M.Ö. 200 yıllarında Sarmatlar tarafından yenilerek ortadan kalkmışlardır.
Acaba gerçek böyle mi?
Sakalar-İskitler-Peçenekler zinciri Oğuzlar-Türkler olarak devam etti mi yoksa bazı kasıtlı tarihçilerin yazdığı gibi ortadan kalktı mı?
Bu sefer o kadar uzaklara M.Ö. gitmeden Anadolu Selçuklu Devleti dönemi- Bizans mücadeleleri-Haçlı Seferleri- sırasında belleklerde kalan, yazılan, kaydedilen şeylerden bahsedeceğim.
İşte Bizans Tarihçileri..
1-MİKAİL ATTALİATES. TARİH. Ç. Bilge Umar.İst.2008
Bizanslı Tarihçi adından da anlaşılacağı gibi Antalyalıdır. Miladi 1020-1030 yıllarında Antalya’da doğmuştur. Herodot’tan(M.Ö.485-424) yaklaşık 500 yıl sonrasında da yaşamakta olan (1034-1080 yıllarının) Saka ve İskitlerin içinde bulunduğu olayları anlatır. Yani Anadolu Şelçukluları çağını.. Bizans İmparatoru Konstantin Dukas dönemi (1059-1067) vd. ünlü Bizans İmparatoru IV. Romanos Diogenes dahil birçok kral imparator ve despot ile çalışmış, Romanos Diogenes ile birlikteyken Malazgirt’te Türk Hakanı Sultanı Alparslan’ın Bizans ordusunu yenmesini yaşamış, acısını tatmıştır.
Kitaptan bir pasaj: “Halkın Peçenek Dediği İskitler”
“Daha sonra (1046-1047 de) Rumların kendilerine Peçenek dediği İSKİTLER, İstros-Tuna’yı geçtiler ve kısa sürede Rumların ülkesine yerleştiler..” ( M.Attailates. Tarih. S.44)
Oysa klasik tarihçiler İskitlerin M.Ö. II. Yüzyılda yenilip yok olduklarını yerlerini Sarmatların aldığını yazmışlardı. Demek ki yok olmamışlar, hafızalara kazınmış olan İskit tipi başka bir devirde başka bir Türk boyu olarak devam ediyor. Onların 500 yıl arkasından gelenler de İskit. Yani Türklük devam ediyor. Bunu Yunanlı tarihçi ve Grek komutanlar biliyor. Bizanslı biliyor.
Kim bilmiyor?
Biz…
Biz Türkler ve bir de bizim Yunanperestler.
2- İONNES KİMNANOS. İSTORYA.
Bu tarihçi de Selçukluları İskitler diye anlatır. Zaman Haçlı Seferleri zamanıdır. Haçlı Seferlerine katılmak üzere Rumeli üzerinden Anadolu’ya geçmek için gelen Alman Kralı Konrad Rumeli’deki Bizans topraklarını yağmalayınca, mülkün sahibi olan Bizans askeri ile aralarında savaş çıkar. Bu sırada önceden Anadolu Selçukluları ile anlaşmış olan Bizans imparatoru Almanlara karşı Selçuklulardan yardım ister ve alır.
“Roma(Bizans) eğitimi almış olan Bizanslı komutan Porsuk (doğuştan Türk fakat talim terbiye bakımından Romalı bir Türk komutan) ve Tzykandiles Almanlara karşı cephe tuttu, Bunların arkasında da Türklerle(metinde Persler diyor, İran üzerinden gelen Türkler) beraber, İskitler-Skythai(Kumanlar) ve Bizanslı okçular vardı….” (İ.Komnenosun Historyası. TTK. S.61,109,194)
Görüldüğü gibi burada İskitler adlandırması ile Kumanlar ortaya çıkıyor. Yani, Bizans hafızasında Peçenek-Kuman-İskit aynı ve devamlı.
3-NİKHETAS KHONİATES. HİSTORYA.
Bizans İmparatoru Manuel Komneneos ve İsacos Komneneos devirlerini anlatır.
“Bu yıl içinde (1160 civarı) İskitler(Kumanlar) Tuna’yı geçerek o civardaki Bizans üslerini tahrip ettiler. Bunlara karşı Kalamanos ( muhtemelen Türk) adında biri gönderildi. Fakat bu adam İskitlere karşı başarılı olamadı..” (N. Khoniates. Historya. TTK. S.63)
Bu kitabın da birçok sayfasında Türk kökenli halkalardan İSKİTLER diye bahsedilir.
4-MİKHAİL PSELLOS’UN KHRONOGRAFYASI. TTK yayını. S.20.87.92.204
“Hadım edilmiş İskit Gençleri s.87” ve daha pek çok fragmanlar
5- ANNA KOMNENA. ALEXİAD.
Bu kadın Aleksis Komnenos’un kızıdır ve Bizan İmparatoru olan babası Aleks’in tarihini yazmış, karalarının haklılığını anlatmaya çalışmıştır.
Bilge Umar tarafından çevirilen bu kitap Malazgirt sonrası Bizans Devletinin batı ve Türklerle mücadelesini anlatır.
Kitabın içinde sayfalar dolusu, İskit, Peçenek Kuman anlatımları vardır.
Kasıtlı kimler ve ne yapıyorlar?
Bu yazıları yazmak için 30-40 civarında kaynağı satır satır okudum hatta tekrar tekrar.
Fakat en çok kanıma dokunan Kimmerler ve İskitler adıyla yayımlanmış bir kitap.
Yazarı Rus Artamanov. 1899 da doğmuş ilk 20 yılı öğrencilik falan. 1972 de ölmüş. Tam 50 yılını Sovyet yazarı olarak tamamlamış. İyi bir komünist.
M.Ö. taş devrinde endüstri işçisin olmadığı zamanları Marks ve Engels alıntıları ile yorumlamış. Marksizmin ön koşulları olmadan sadece bir laf kalabalığı olacağını, işçi sınıfı ön koşulunun ise 3 bin sene önce olmadığını koca arkeolog anlayamamış, Sovyet baskısına boyun eğmiş. Kimse de ne diyorsun sen dememiş.
Koca kitabın içinde İskitler-Sakalar-Sarmatlar bahsi anlatılırken bir tek Türk-Hun-Uygur-Gök Türk-Hazar sözcüğü yok. Bir tek Yunanlılar var ve Rus kökenli İskitler(!) var..
Ve bu adam İskitlerin, Kimmerlerin, Sarmatların İran dilli olduklarını ve tarih öncesi Yamna Kültürü ve devamında Sburna kültürü ( Rusların Kültür dairesi) mensubu olduklarını kısaca bunların Rusların dedeleri olduğun anlatmaktadır. Tam bir Sovyet bilim adamı.. Jenositçi.
Buraya sayfalarca alıntı yaparım da gözlerim dayanmıyor.
Hepsini bana bırakmayın, verdiğim kaynaklardan biraz da siz okuyun ve çevrenizde aklı erenlere anlatın.
Daha Önceki Bölümleri'de Okumak İsteyebilirsiniz...